Mikado

Mikado is een spel waarbij stokjes opgeraapt moeten worden. Het spel ontstond in Europa en werd in 1936 vanuit Hongarije naar de Verenigde Staten gebracht. De naam komt van het stokje dat het hoogst scoort: het blauwe stokje "mikado" (Japans voor keizer, tenno).
Regels[bewerken]
Het klassieke mikado-spel bestaat uit 41 stokjes van 15 cm lang. Ze hebben een verschillende waarde met een totaal van 170 punten.
Naam
Kleur
Waarde
Aantal
Mikado
blauw
20
1
Mandarijn
geel/zwart
10
5
Bonzen
oranje
5
5
Samurai
groen
3
15
Koeli (werker)
rood
2
15
De stokjes worden samen in één hand gehouden op de tafel en losgelaten, zodat ze een wirwar vormen. Vervolgens moeten de stokjes één voor één verwijderd worden zonder dat er andere bewegen. Dit mag met de hand gebeuren, eventueel door het uiteinde van een stokje naar beneden te drukken. Als de speler al een Mikado of Mandarijn heeft opgeraapt, mag deze gebruikt worden om andere stokjes omhoog te werpen.
Rechtstaan is toegelaten, maar de plaats verlaten niet. Bij een fout is de beurt voorbij en worden de punten geteld. De volgende speler laat de stokjes opnieuw vallen. Na een aantal ronden, gewoonlijk 5, is de speler met de hoogste score de winnaar.
Bij een andere variant wordt bij een fout de beurt doorgegeven. Dit gaat verder totdat alle stokjes op zijn. Ook hier is de speler met het hoogste aantal punten de winnaar.