ELASTIEKEN

Met het springelastiek kun je verschillende trucjes proberen. Het touw is drie meter lang, waardoor je genoeg ruimte hebt om meerdere vriendinnetjes mee te laten elastieken. Breng je eigen variaties in het spel!, Laat meer kinderen het elastiek om de enkels binden, Maak het speelveld groter of kleiner door de hoogte van het elastiek te veranderen, Bedenk nieuwe sprongen om het moeilijker te maken, Speel in teams een wedstrijdje, Maar vergeet niet: als je op het elastiek springt, daar waar het niet mag, of het mist waar je het moet raken, ben je af! Wie houdt dit het langst vol?! Afmeting: volgt later..

 

Met een flink stuk elastiek kan je je goed vermaken. Knoop het elastiek aan elkaar zodat het een grote lus vormt. Om te spelen moet het elastiek tussen 2 stoelen worden gespannen. Kinderen kunnen het ook samen met 2 andere kinderen spelen waar het elastiek om de benen zit.
Er kunnen allerlei trucjes worden gedaan:
spring met 1 voet in het elastiek
spring met 2 voeten in het elastiek
spring uit het elastiek terwijl je draait
spring over het elastiek terwijl je het elastiek aan 1 voet haakt
spring met 2 voeten op het elastiek

Er zijn ook rijmpjes en liedjes die bij het elastieken horen, zoals “Elastieken, erin, eruit, erin, erop.” Tijdens het rijmpje moeten de bewegingen worden uitgevoerd. Als het lukt gaat daarna het elastiek omhoog: eerst op enkelhoogte, dan kniehoogte en dan op heuphoogte. Meer info staat o.a. hier en hier.
Wat ik nog niet wist is dat elastieken ook in het buitenland bestaat onder de naam: Chinese jump rope. In onderstaande video’s zie je wat voorbeelden van wat je met een elastiek kan doen.

 

mijn dochtertje is op school ook aan het elastieken geslagen
die doen de versie met dat liedje; tip,tap,top, erin, eruit, erop...
en dan de stiek steeds hoger maken

 

Bij ons ging het:
- Je begint met je ene been tussen de touwen en de ander erbuiten
- Bij E spring je over (dus je andere been tussen de touwen en de ene erbuiten) naar de andere kant.
- Dat herhaal je nog 3 keer: E-LA-STIE-KEN
- Je springt met beide benen IN het touw
- Je springt met beide benen BUITEN het touw
- Je springt met beide voeten OP het touw (allebei op 1 kant)
- Je springt met beide voeten BUITEN het touw
- Dan komt iets wat lastig is om uit te leggen, maar we noemden het 'halve draai'. Weet niet of je dat kent?
- Je springt uit het touw, dus de kant waar je naartoe staat met je gezicht als je halve draai hebt gedaan spring je gewoon uit.
- Dan kan je keizen tussen haasje over of disco. Bij haasje over zet je je voeten onder het eerste touwtje en spring je over de achterste heen. Dan spring je weer en laat je het touwtje onder je voeten doorglippen en dan ben je gewoon klaar (sta je dus weer gewoon buiten het elastiek). Bij disco hetzelfde maar dan spring je OP het achterste touw.

En we deden dan 1 tegel - 2 tegels - 3 tegels, dan 2 voeten, dan 1 voet (daar is ook weer een apart regeltje voor wat betreft het eerste gedeelte). Dan was je klaar met 1 onderdeel. Dan datzelfde opnieuw maar dan alles dubbel (dus twee keer springen bij E enz.) dan alles gedraaid ( ) (dus als je van E naar LA ging 180 graden draaien) en dan steeds hoger en alles opnieuw weer herhalen (dus bij de knie ook weer dubbel en draaien enzo)
Dusja, ons ritueel was: E-LA-STIE-KEN, erin, eruit, erop, eruit, halve draai, spring, disco.
Heel duidelijk Ik vond het altijd fantastisch om te doen
Hoop dat je het een beetje snapt