10 x voorpret; op weg naar het Sinterklaasfeest

Met een beetje heimwee schrijf ik dit blog; twee  jaar geleden hebben we hier voor het laatst het Sinterklaasfeest gevierd.

Een supergezellige tijd, met intochten in gammele bootjes, verkleedpartijtjes, de geur van pepernoten(mis)baksels, met zorg opgestelde verlanglijstjes, de meest bijzondere surprises, tenenkrommende gedichten (maar ook pareltjes!) en ga zo maar door.

Voor wie nog wel volop het Sinterklaasfeest viert, heb ik daarom hieronder een overzichtje gemaakt van 10 activiteiten waarmee je al helemaal in de sfeer komt. Veel plezier!

 

1. AFTELKALENDER MAKEN

Maak de gezellige, maar toch ook een beetje spannende, weken voor Pakjesavond iets overzichtelijker door een leuke aftelkalender te maken.

Geef met kleurtjes of tekeningetjes aan wanneer de schoen gezet mag worden en wanneer Sinterklaas aankomt in Nederland of in je eigen plaats.

Er zijn veel variaties mogelijk; van iedere dag een stukje (van de baard van Sint) afscheuren of vakjes openen, tot een wasknijper verplaatsen of kruisjes zetten.

Voor wie geen tijd of zin heeft om er zelf één te maken, heb ik alvast een aftelkalender gemaakt. Je hoeft hem alleen nog maar te printen. 

AFTELKALENDER SINT Automatisch Hersteld
Word – 123.9 KB 126 downloads

 

2. HET SINTERKLAASJOURNAAL

Over voorpret gesproken … Jarenlang werd er bij ons in de weken voor 5 december met een bord op schoot gegeten, terwijl we keken naar het Sinterklaasjournaal.

En ja hoor, ook ik keek met plezier mee.  Niet alleen om het er met de leerlingen in mijn klas over te kunnen hebben, maar ook vanwege de geweldige typetjes, de bekende gezichten en de humor (soms over de hoofden van de kinderen heen).   

Vanaf 11 november 2019 begint het Sinterklaasjournaal weer. De uitzendingen vinden iedere avond plaats tot en met 4 december 2019 en beginnen om 18.00 uur. Ze worden uitgezonden door NTR op Zapp (NPO 3). 

 

3. VERLANGLIJSTJE MAKEN 

Natuurlijk gaat het om de gezelligheid, maar wees eerlijk, pakjesavond is toch voor de meeste kinderen hét hoogtepunt waarnaar al die weken wordt uitgekeken. Een verlanglijstje maken hoort er wat mij betreft dan ook bij. Maak goede afspraken over wat kinderen mogen vragen (prijs, aantal, …). Dat scheelt op pakjesavond veel teleurstellingen. Hoewel je tegenwoordig ook online een lijstje kunt maken, vind ik het papieren, zelfgeschreven, getekende, geknipte en geplakte verlanglijstje toch nog altijd het leukst. Oprollen, een lintje eromheen en in je schoen … en dan maar duimen.

 

4. DE INTOCHT VAN SINT

De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats op zaterdag 16 november in Apeldoorn.  Het is dit jaar voor het eerst dat Sinterklaas en zijn pieten niet met zijn vertrouwde pakjesboot aan zal komen. Apeldoorn heeft namelijk helemaal geen haven en het kanaal dat door de stad loopt is niet geschikt voor de Pakjesboot 12.

Hoe dan wel? Sinterklaas zal met zijn pieten per trein aankomen in Apeldoorn. Vanaf het station vertrekt de Sint via de Hoofdstraat richting het Raadhuisplein in het centrum van de stad. Na het afleggen van de route is op het Raadhuisplein ook het Pepernotenfeest.

De live uitzending van de NTR op NPO3 start om 12:00 uur en duurt meestal zo'n 5 kwartier.Op het digitale themakanaal Z@ppelin 24 en op zappelin.nl is de intocht met gebarentolk te volgen.

Klik op onderstaande button om te ontdekken of er een Sinterklaasintocht is bij jou in de buurt:

5. SCHOEN ZETTEN

Ieder jaar zetten zoon en dochter hun schoen op de avond na de intocht in ons dorp. Eén probleempje; we hadden geen haard of (hout)kachel en dus geen schoorsteen.

Dat losten ze zelf creatief op: de afzuigkap leek hun de beste plek. Tegenwoordig worden er geen schoenen meer gezet, maar destijds was het een heel ritueel. Eerst werden er verlanglijstjes gemaakt, daarna in de schoen gedaan met daarbij een wortel, appel of wat hooi voor het paard.

Tot slot werden er uit volle borst liedjes gezongen, om de volgende ochtend vol verwachting (en véél te vroeg) te gaan kijken of er iets in de schoen lag. 

 

6. LOOTJES TREKKEN

Hebben jullie besloten Sint een handje te helpen en lootjes te gaan trekken? Begin dan op tijd! Wanneer je wilt gaan lootjestrekken met een klein groepje, is dat vrij makkelijk te organiseren. Met een grotere groep is het wat lastiger, of beter gezegd; dat wás lastiger.

Tegenwoordig zijn er heel veel sites te vinden waar je gratis online lootjes kunt trekken en waarvoor je dus niet meer echt bij elkaar hoeft te komen. Zelfs lootjes trekken via what's app is tegenwoordig een optie. Er zijn ook sites waar je bv. zelfs aan kunt geven dat partners elkaar niet mogen trekken. Misschien iets minder gezellig, maar wel handig. Ook omdat je vaak direct het verlanglijstje toe kunt voegen. 

 

7. EEN SURPRISE MAKEN

Tegenwoordig wordt het Sinterklaasfeest niet alleen thuis en op school gevierd, maar ook steeds vaker op (sport)verenigingen of op het werk van ouders. Niet te doen voor Sint alleen, dus worden kinderen steeds vaker gevraagd te helpen en zelf een ander te verrassen met een leuk cadeautje.

Dat cadeautje moet dan natuurlijk wel worden verpakt in een leuke en toepasselijke surprise. Draai jij je hand daar niet voor om en heb jij altijd direct al een leuk idee? Dan wens ik je veel plezier met knutselen! Dat gaat zeker lukken.

Krijg jij het al benauwd bij de gedachte aan dozen, plakband, verf en knutselen? Dan zal ik je een beetje op weg helpen. Ga naar www.pinterest.nl en zoek naar 1001kwinkels. Op mijn bord 'Sinterklaas' heb ik alvast een aantal leuke voorbeelden van surprises voor je verzameld. Heel veel succes en vooral plezier!

 

8. GEDICHTEN SCHRIJVEN

Oké, niet iedereen is een geboren dichter. Maar het is toch gewoon veel leuker een gedicht te krijgen, waar iemand moeite voor heeft gedaan en dat persoonlijk is, dan dat het rechtstreeks overgenomen is van het internet?!

Kant-en-klare gedichten zal je hier dus niet vinden. Om je toch een eindje op weg te helpen een paar tips:

- Schrijf een persoonlijk gedicht. Schrijf van te voren steekwoorden (hobby's, eigenschappen, anecdotes, …) op die je bij deze persoon vindt passen. Zet deze vervolgens op volgorde, zodat er een logisch verhaaltje ontstaat en schrijf dan pas het gedicht.

- Zorg dat het gedicht goed leesbaar is. Heb je niet zo'n duidelijk handschrift? Typ het dan. Lettertype Ink free en Segoe script heb ik veel gebruikt, omdat ze een beetje op een handschrift lijken.

- Af en toe een kritische noot mag, zeker als het met humor gebracht wordt, maar overdrijf niet. Vraag je tijdens het schrijven geregeld af of het voor de ontvanger ook leuk is.

- Loop je vast? Gebruik dan een (online) rijmwoordenboek om even weer op nieuwe ideeën te komen.

Succes!!

 

9. EEN FILM KIJKEN

Een film kijken, het liefst één met veel sinterklaasliedjes, kan je alvast helemaal in de Sinterklaassfeer brengen. Er zijn al veel films over Sinterklaas gemaakt en ieder jaar draaien er een aantal in de bioscoop, maar lang niet allemaal zijn ze even leuk. De film die hier thuis favoriet was, is 'Bennie Stout'. Dit is een avonturen-familiefilm die zich afspeelt in de jaren 30. Benjamin 'Bennie' Stout heeft maar één wens: hij vraagt Sinterklaas ervoor te zorgen dat zijn vader, die in Spanje werkt, snel thuis komt, zodat ze met de hele familie pakjesavond kunnen vieren. Hij schrijft stiekem zijn naam bij de 'stoute kinderen' in Het Grote Boek van Sinterklaas. Want als 'stout jongetje' moet je mee in de zak naar Spanje... en laat dat nu precies zijn waar Bennie het allerliefste naar toe wil.

Let op: voor jonge kinderen kan de scene waarin kinderen in zakken mee naar Spanje worden genomen, spannend zijn!

10.  SPELLETJES SPELEN

De maand december staat voor mij vooral in het teken van gezelligheid. En wat is er nu gezelliger dan samen spelletjes doen? Ik houd vooral van spelletjes die niet te lang duren en waarbij geen hele waslijst aan spelregels nodig is. 

Houd je ook nog van knutselen? Maak dan je eigen spelletjes. Knip of snijd bv. vierkantjes uit stevig karton (bv. van een doos uit de supermarkt) of verzamel heel veel dezelfde dekseltjes en plak er steeds 2 dezelfde dezelfde stukjes sintinpakpapier op/ in. En inderdaad ... je hebt je eigen Sint en pietenmemory gemaakt! 

Wat ook altijd leuk is, is een Pietenladderspel. Hiervoor heb je alleen een groot vel papier nodig, stiften, een dobbelsteen en 2 pionnen. Op het internet zijn de regels van het ladderspel te vinden. 

Voor wie meer van computerspelletjes houdt, heb ik een leuke site gevonden, die ik zelf ook veel gebruikte toen ik nog juf was. Klik daarvoor op de knop hieronder:


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.